Materiaal:
Schepnet.
Ook een van
de onmisbare attributen voor de witvisser.
Kleinere exemplaren durven we al eens te landen zonder net, maar bij
enige twijfel toch
maar scheppen zeker?
Het doel van
een schepnet spreekt voor zichzelf en ook de techniek van het
scheppen/landen van de vangst is niet zo moeilijk.
De industrie heeft een heel gamma ter beschikking en echte
miskopen kan je bijna niet meer doen.
Toch even letten op volgende zaken bij aankoop:
-Koop
voldoende groot en let ook even op de diepte. Ondiepe netten durven al
eens een woelige vis te laten ontglippen.
-Zorg dat je zeker 3 delen stok hebt (telescopisch). Vis je al eens van
op een hogere kade dan kan een te korte stok soms problemen geven.
-De koolstofringen zijn misschien net iets minder stevig dan de
aluminium ringen, maar ze zijn dan weer gemakkelijker op te bergen.
-Er worden verschillende soorten kunststoffen gebruikt voor het net,
maar vraag steeds naar een visvriendelijk net.
-De vorm en grootte van de mazen kan je soms parten spelen als er in
vastgeraakt met de haak.
Kleine mazen zijn beter voor de schubben van de vis.
-Meestal zijn de netten knooploos en dus ook visvriendelijk.
-Er bestaan ook netten die minder geur opnemen en makkelijker te
onderhouden zijn. Gewoon uitspoelen en laten drogen.
Zorg dat
het schepnet steeds klaar ligt voor je start met vissen, logisch, maar
toch!
Wacht voldoende lang om een vis te scheppen en breng je net niet te
vroeg in het water.
De vis moet zich eerst gewonnen geven. Zo jaag je de vis niet onnodig
op.
Bij grotere vangsten ondersteun je de stok best met je onderbeen/voet
zodat het geheel minder
zwaar weegt en je niets beschadigt.
Houd de lijn steeds zoveel mogelijk onder spanning, ook in het net, om
te voorkomen dat de haak
in je net belandt.
Tracht bij het landen van een vis deze zo snel mogelijk in een
klaarstaande en voldoende grote
emmer te brengen.
De vis steeds onthaken met vochtige handen, nooit met een doek!
Om geurhinder te voorkomen steeds goed spoelen en laten drogen.