Materiaal:

Visdraad.

We moeten, denk ik, onderscheid maken tussen een visdraad en een vislijn. Met een visdraad vang je niets tenzij je er een vislijn mee maakt. De lijn is dus het afgewerkte product waar de visdraad een van de onderdelen is, samen met haak, lood, dobber, enz.
Je kan de visdraad beschouwen als de ‘link’ tussen de haak en de hengel.

Wist je dat de eerste lijnen, we spreken dan van begin 1900, gemaakt werden van linnen, zijde en katoen? Het moet een hele karwei geweest zijn om ze te maken, te onderhouden en om te voorkomen dat ze zouden rotten. Voor deze tijd zou men paardenhaar gebruikt hebben; van de staart of manen,als lijn.
Ook beschreven is het gebruik van darmen van dieren waaruit men lijnen kon maken.
Later (Dupont in 1935) werden de lijnen gemaakt van nylon, polyethyleen en Dacron.
De moderne vislijn is gemaakt van monofilament en is erg sterk en duurzaam.
Er zijn nog verschillende andere types van lijnen zoals bv de co-filament lijn, de samengesmolten
lijn, de gevlochten lijn en de fluocarbons. Zoals al eerder aangehaald is dit een site vooral voor de witvis-vissers en die gebruiken meestal de monofilament lijnen.

Eigenschappen van draad:

Kleur, diameter, sterkte, rek, geheugen, knoopsterkte en slijtage zijn de voornaamste eigenschappen waarin een draad goed moet scoren.

Kleur:
Welke kleur een lijn dan wel mag hebben of wat men ook beweert over gekleurde lijnen, sommige feiten moeten we gewoon ernstig nemen en hebben op zich niets te maken met de kleur.
Wat belangrijker is, is de hoeveelheid draad die uw favoriete winkel verkoopt! Een draad moet vers zijn! En dat kan alleen als die winkel zijn draadvoorraad regelmatig ververst. Heb je op de verpakking van draad al eens een vervaldatum of datum van fabricage zien staan? Nee dus. Licht (UV stralen) en warmte bijvoorbeeld hebben een slechte invloed op de kwaliteit van draad en hoe langer hij in het rek hangt hoe slechter de startkwaliteit zal zijn.
De wetenschap dan: Modderig, donker of bezoedeld water kan je beter bevissen met een bruinachtig gekleurde draad. Mosgroen wordt gebruikt in water met veel plantengroei of algen.
Helderblauw bij zonneschijn, helder doorschijnend bij helder water, goudachtig bij duistere omstandigheden, enz.
Wat men ook niet uit het oog mag verliezen is het feit dat een draad verzwakt als men er
kleurstoffen aan toevoegt. Dit mag men natuurlijk niet dramatiseren, maar kleurloze draad van de zelfde diameter zou sterker moeten zijn.
Ook een belangrijke factor is de weerkaatsingindex van een draad. Als deze gelijk is aan die van de index van het water, is de draad zo goed als onzichtbaar.

Misschien belangrijker dan kleur is de diameter van de draad. Het ‘vermogen’ om zo goed te zien
is bij de meeste vissen niet echt aanwezig, maar het voelen (detecteren) van draad kunnen ze wel
zeer goed (oa via zijlijn-systeem) en dus hoe dikker, hoe beter opspoorbaar door de vis.

Diameter:
Bij het kopen van een draad ga je hoogst waarschijnlijk eerst de dikte of diameter van de draad vernoemen. “Ik had graag een 12/100 van xxx merk gehad” is een standaard zin bij het bestellen
van draad. In België drukken we de diameter uit in honderdsten van een millimeter, wat betekent
dat een 12/100 een doorsnede heeft van 0,12mm.  Diameters van 4/100 tot 200/100 zijn beschikbaar, maar vaak zie je diktes tussen 8/100 en 16/100 gebruiken (vaste stok). De sterkte of trekkracht van een draad hoeft per fabrikant zeker niet dezelfde te zijn per opgegeven diameter.
Een voorbeeld: de gorilla van Tubertini van 0.16 geeft op de verpakking aan dat hij 3.400kg kan hebben, terwijl de 0.14 van trabucco aangeeft dat hij 3.900kg kan hebben, toch substantiële verschillen. Hangt dit af van de reële diameter of van de testmethode van de fabrikant?
Er wordt wel verwacht dat de maker van de draad zich houdt aan de internationale norm van
de IGFA (international game fish association), maar dit is geen garantie.

Als sportvisser vind ik, en dit is een persoonlijke opmerking, dat de vis ook een kans moet krijgen. Vissen met een ‘kabeldikke’ lijn en een boom van een hengel geeft de vis geen schijn van kans en
doet de ‘hengelsport’ weinig eer aan. De kansen moeten redelijk blijven, voor vis en visser!

Sterkte:
Dikker is sterker?
Ja en nee! Draad van dezelfde fabrikant en van hetzelfde type kan je wel vergelijken in de verschillende diameters, maar sommige makers spelen het spel niet 100% correct.
Treksterkte op de ganse lijn of treksterkte op de knoop zijn wel degelijk verschillend. Wat de fabrikant precies aanduidt op de verpakking is niet altijd even duidelijk en ervaring zal hier de doorslag geven in de keuze. Er zijn meerdere factoren die uiteindelijk de sterkte van de draad
gaan beïnvloeden zoals bv de temperatuur, de rekmogelijkheid, het opnemen van water,
de lengte van de lijn, knopen, enz.
De sterkte wordt meestal uitgedrukt in kilogram of pond.

Rek:
Een van de eigenschappen van momofilament draad is rek en geheugen voor rek.
Voor vele materialen geldt een ‘point of no return’ bij belasting en zeker bij overbelasting. Bij belasting gaat de draad uitrekken en bij het wegvallen van die belasting gaat de draad zijn oorspronkelijke vorm terug aannemen. Wordt het ingebouwde rekgeheugen overschreden, dan is de draad niet meer in staat om terug te keren naar de oorspronkelijke vorm en spreekt men van beschadiging. Hierdoor is de draad duidelijk verzwakt en bij de volgende aanbeet is het afwachten
of de draad het zal houden.
Bij sommige draadsoorten is dit ook duidelijk te merken en zie je een soort ‘opkrollen’ van de draad. Dunnere en soepele draad zou hier meer last van hebben.

Slijtage:
De moderne draad is redelijk goed bestand tegen slijtage en beschadigingen.
Sommige draden hebben een extra versteviging op de buitenmantel en zijn zo beter beschermd tegen extremere factoren.

Knoopsterkte:
Is de mogelijkheid van de draad om de knoop als knoop te behouden bij belasting.
Veel is hier niet over gepubliceerd.

Nog enkele opmerkingen met betrekking tot draad.

-Koop geen 1.000 meter draad in een keer, maar doseer zodat je geen oude draad moet gebruiken.
-Spoelen van 50 tot 150 meter zie je het vaakst.
-Respecteer de natuur en laat geen vislijn zomaar aan de waterkant achter. Het zou een perfecte val of strop zijn voor kleine dieren.
-De ‘echte’ doen het met de tanden, maar een schaar is veel veiliger om een draad te knippen en voorkomt snijwonden aan de lippen.
-Draad niet bewaren in zonlicht, maar eerder koel en ingepakt in bv zilverpapier.
-Schrijf datum van aankoop op de verpakking.
-Informeer steeds naar de maximum mogelijke belasting van je hengel. Een 20/100 heeft al meer
dan een hengel stuk gemaakt. Dikwijls mag je niet meer dan 18/100 vissen met een klassieke hengel
en dan moet je nog een aantal zaken goed in de gaten houden en op de correcte manier vissen.
-Pas ook goed op indien je niet vist met de ganse lengte van je hengel. De krachten worden natuurlijk beter verdeeld over de ganse lengte van de hengel dan over een ingekorte hengel.

Enkele fabrikanten:

Silstar
Ashima
Gamakatsu
Trabucco
Colmic
Tubertini

 

terug naar materiaal    terug naar hoofdmenu