Starten met vissen:

Starten met vissen; ja ik ben een beginner!

Help, ik wil starten met vissen!

Geen paniek, je bent op de goede plaats om een goede start te nemen.
Je hebt alvast een prima keuze gemaakt om van het sportvissen je hobby te maken en je zal duizenden en duizenden andere sportvissers vervoegen in het uitoefenen van deze unieke vrijtijdsbesteding.

In grote lijnen kunnen we drie types van vissers onderscheiden:

 1. De recreatieve visser: vormt de grootste groep en gaat vissen enkel en alleen voor het plezier
  en de ontspanning en geeft er niet om wat hij vangt, wat niet wil zeggen dat ze niet graag een visje vangen en er mag zelfs soms een groter exemplaar bij zijn. De meeste van deze vissers vinden vissen gewoon ontspannend en bovendien gebeurt het vaak in een rustige en groene omgeving. De gestelde eisen ( en het prijskaartje natuurlijk) van het gebruikte materiaal zijn
  niet de allerhoogste, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we met een hoop rommel en vodden onderweg zijn.  Een redelijk kwalitatieve uitrusting kan je vinden tussen de 300 en 500€ en de grootste kost zal je hengel en je zitkist zijn.
   
 1. De wedstrijdvisser: deze vissers hebben een competitiedrang en willen zich meten met anderen om uit te maken in wedstrijden wie er nu de meeste of grootste vissen kan vangen.  Hij/zij heeft een grotere kennis in de kunst van het vangen van vis en ze beschermen angstvallig hun ‘geheimen’  om te voorkomen dat in de volgende wedstrijd ze verslagen zouden worden door hun tegenstrevers. De uitrusting is veel uitgebreider en verfijnder  omdat ze in alle omstandigheden moeten kunnen vis vangen. Uitgebreid en verfijnd is hier natuurlijk synoniem van ‘veel duurder’
  en de budgetten kunnen oplopen tot enkele duizenden Euro’s.  Soms kan je terecht de vraag stellen of er bij verlies nog veel plezier beleefd wordt, maar dit geldt natuurlijk voor alle competitie sporten en verliezen hoort nu eenmaal bij wedstrijden.  Daar waar recreatief vissen niets opbrengt, is er bij wedstrijdvissen vaak heel wat geld te verdienen en soms zijn listen of gemene streken (lees deugnieterij) niet ver te zoeken.
   
 1. De ‘grote vis’ visser: het enige doel van deze visser is om grote, maar dan ook echt grote vissen te vangen. Het zijn deze vissers die je vaak het hele weekeinde in hun tentjes (bivak) naast de waterkant ziet staan en waar de opstelling van hun speciale hengels verraad wat ze willen vangen.  De ‘specimen hunters’ , zoals ze in het Engels omschreven worden, hebben zich meestal gespecialiseerd in een of andere vissoort zoals bv. karper, snoek, snoekbaars, baars, barbeel of zeelt.  ‘Grote vis’ visser is hier soms een foutieve benaming omdat ze inderdaad niet altijd naar grote vis opzoek zijn, maar meer naar een bepaalde soort.  De uitrusting is erg specifiek, kost dikwijls duizenden Euro’s, maar de eer die ze opstrijken bij het vangen van een karper van 15 of 20 kilo is voor altijd. De vele voorbereidende uren voor het maken van speciale rigs en boilies zijn dan snel vergeten.

Als (absolute) beginner neem ik aan dat je nog niet al te veel kennis en materiaal hebt en dat je ook het budget niet meteen te hoog wil laten oplopen.

Hieronder zal je een beschrijving vinden van de zaken die je echt nodig hebt en indien mogelijk zullen we er ook een prijskaartje bijdoen.

Elders op deze website vind je meer over technieken en hoe je een en ander maakt.

 Wat heb je nodig?:

 1.     Visverlof:  Wie wil vissen in de openbare wateren, moet in het bezit zijn van een geldig visverlof. De visverloven zijn telkens geldig voor het jaar waarin ze zijn afgeleverd. Je kan je persoonlijk visverlof kopen in elk postkantoor van het Vlaamse gewest. Kinderen jonger dan 14
jaar, vergezeld van hun vader, moeder of voogd, die een visverlof bezitten, mogen zonder
visverlof vissen met 1 hengel. Kinderen jonger dan 14 jaar, niet vergezeld van hun vader, moeder of voogd, mogen vissen met 1 hengel MET een jeugdvisverlof. Dit jeugdvisverlof is gratis, maar verplicht en eveneens te verkrijgen in elk postkantoor van het Vlaamse gewest.  Een gewoon visverlof, voor 2 hengels en vissend vanaf de oever, kost 11,16€.  Normaal krijg je bij aankoop
van je verlof ook enkele brochures mee en het loont zeker de moeite om deze eens door te nemen.
De "gids voor de sportieve visser" geeft je niet alleen het reglement mee, maar ook de minimummaten, de plaatsen waar en wanneer je daar mag vissen  en de afbeeldingen van de beschermde vissoorten. Het loont
de moeite om deze folder eventueel te plastificeren en steeds bij je te hebben in je viskist.
Als je deze documenten niet meekreeg, kan je ze nog steeds via deze website downloaden en afdrukken.

2.     Hengel:  We moeten onderscheidt maken in vaste hengels en in werphengels. De beginnende visser zal meestal kiezen voor de vaste hengel en dat lijkt me ook logisch. Je moet toch ook eerst leren om te stappen en dan pas om te leren rennen?  In de vaste hengel heb je dan weer de keuze in oversteek-, insteek- en telescopische hengels. De logica zal ook hier weer kiezen voor insteek of oversteek. Je zal moeten kiezen uit letterlijk honderden hengels en het verstandigste is om je laten te begeleiden door de hengelsportwinkel. Bepaal wel op voorhand je budget want zoals reeds aangehaald is dit je duurste aankoop. Een gemiddelde hengel van 9,5 meter moet je kunnen kopen voor 250€. Minder kan ook, maar vergeet niet dat goedkoop daarom niet goede koop hoeft te zijn. Met wat geluk kan je jaren genieten van deze aankoop en daarom ga je beter niet te veel besparen op je vast hengel. Laat je goed adviseren door de winkelier en neem de hengel in handen op volle lengte. Zo heb je meteen een idee van zijn totaal gewicht, het doorbuigen en kan je ook zijn actie (zwiepen) testen in de winkel. Indien je budget hebt, kan je eventueel kijken of er een topset (4 of 5 delen) kan bijgekocht worden. Probeer ook te voorkomen om oude modellen te kopen omdat de wisselstukken dan vaak niet meer te verkrijgen zijn.
Een andere keuze die je misschien ter plaatse moet maken is of de hengeltop moet versneden worden zodat er een ( erg buigzame topje) spriet in past, of ga je vissen met een elastiek in de top. Persoonlijk zou ik je aanraden om te leren vissen zonder elastiek, temeer omdat in vele clubs deze elastieken niet toegelaten zijn.  Met een beetje geluk krijg je bij je nieuwe hengel een beschermd etui of plastic buis.


3.    
Zitkist of visbak:
  Het spreekt voor zich dat je iets nodig hebt om op te zitten en om je reserve materiaal in op te bergen. Ze bestaan in alle maten, gewichten en materialen en natuurlijk ook in verschillende prijzen. Topklasse visbakken van bv Milo en Rive zijn super-de-luxe en ook erg duur. 1000€ is niet overdreven, maar je hebt dan er wel alles op en aan zoals leder zitkussen, een volledig transportsysteem, voetsteunen enz. Een simpele, doch goede visbak hoeft echter niet meer te kosten dan 75€. Let bij aankoop er wel op dat je simpel en efficiënt je hengelsteunen kan monteren.

4.    
Schepzak of landingsnet:
  Echt kleine visjes kan je ophalen zonder risico, maar voor grotere exemplaren gebruik je best een net. Niet alleen om de vis te beschermen, maar ook voorkom je zo eventuele lijn- of zelfs hengelbreuken. Een goede schepzak is gemaakt van ‘visvriendelijk’ materiaal, is voldoende groot en heeft een voldoende (3 meter telescopisch) lange steel.  Ze zijn verder verkrijgbaar in allerlei vormen en zelfs in materiaal dat snel droogt geen geur zou opnemen. Je moet rekenen op 40€ voor steel en net.

5.    
Leefnet:
Is niet overal toegelaten, maar daar waar het wel kan, en je wil je vangsten, zij het dan maar voor die ene visdag bewaren, is het natuurlijk wel nodig. Koop het voldoende lang (minimum 2 meter), zorg dat het voldoende in het water kan liggen en zorg voor een goede verankering met de oever of je visbak. Verder gelden dezelfde regels als voor de schepzak: visvriendelijk, sneldrogend en niet geur opnemend. Net met verankeringspin komen op 30€.

6.    
Paraplu of regenscherm:
  Het typisch Belgisch weer is onvoorspelbaar en meer uitleg is hier niet nodig denk ik.  Een goede paraplu is voldoende groot (diameter van 3 meter), is goed verstelbaar (kantelbaar) en natuurlijk waterdicht. Bovenaan de top van de paraplu zou best een verankeringoog voorzien zijn om in geval van wind te voorkomen dat…. Niet echt goedkoop en reken maar op 50€.

7.    
Vislijn:
  Hier kan je als absolute beginner ook weer beter de raad opvolgen van de plaatselijke hengelsportwinkel. Eens je wat verder gevorderd bent en al wat ervaring hebt opgedaan ga je natuurlijk zelf je lijntjes maken, dat spreekt voor zich! De mensen van deze winkel gaan je een aantal specifieke vragen moeten stellen om je goed te kunnen helpen. Waar ga je vissen, op wat ga je vissen, met welke hengel ga je dit doen en zo zijn er nog wel wat vragen. Alles heeft natuurlijk te maken met de juiste materiaal keuze zoals gewicht en vorm van de dobber, de draaddikte, de haakmaat, enz. Koop meteen enkele reserve lijnen en ga zeker zo snel mogelijk zelf aan de slag. Een kant en klare lijn kost je ongeveer 3 à 4€.

8.    
Toebehoren:
  Een typische visbak zit goed gevuld met allerlei toebehoren. Naast reserve materiaal zoals haken, loodjes enz. vind je er ook een aantal noodzakelijke spulletjes in zoals bv een onthaker, peillood, katapult, rubbertjes, schaar, en ga zo maar verder. Voor 20€ heb je deze zaken zo in je kist zitten en kan je heel wat situaties aan.

Als je nu de som maakt zal je zien dat je voor ongeveer 500€ meteen aan de slag kan. 500€ is natuurlijk niet niks, maar niemand die je zegt dat je alles nieuw moet kopen. Er is in iedere familie wel een bompa, oom of vriend die deze hobby beoefent en die je graag wat spullen uitleent. Ook de tweedehands markt kan soms wel wat te bieden hebben en zo kan je wel wat besparen in de kosten.
Je zal snel merken dat het hengelsportvirus je te pakken heeft en nooit meer zal loslaten. In de toekomst zal het  "500€  materiaal" niet meer goed genoeg zijn en ga je op zoek naar beter en dus vaak duurder visgerei.

Later, veel later zal je hopelijk nog veel mensen kunnen besmetten met het heerlijke hengelsportvirus!

 

terug naar techniek    terug naar hoofdmenu