Kanalen en dokken:

Albertkanaal:

Naam Albertkanaal
Gegevens Vormt de verbinding tussen de Schelde en de Maas, dus tussen Antwerpen en Luik. De Limburgse steenkool en de Luikse staalindustrie waren de 2 factoren die er voor zorgden dat er een goedkope en snelle transportmethode moest komen om deze industrie te laten ontwikkelen.
Koning Albert I zette op 31 mei 1930 de eerste spadesteek en in 1939 was het koning Leopold III die het kanaal inhuldigde. De invasie van het Duitse leger (mei 1940) zorgde voor een vernietiging van bijna alle bruggen en sluizen.
Het kanaal heeft een lengte van 130 kilometer, waarvan 52 kilometer in de provincie Antwerpen en heeft 6 sluizencomplexen met een hoogteverval van 56 meter. De dieptegang is 3m40, maar het kanaal is natuurlijk wel iets dieper.
Tegenwoordig komt het kanaal in het nieuws door de lekkages en de bijbehorende last voor de omwonenden. Herstellingen dringen zich op.
Het speelt verder een belangrijke rol in de drinkwatervoorziening van de regio.
Er zijn ook verbindingen met andere, vaak oudere en kleinere kanalen zolas bv. Bocholt-Herentals, Dessel-Turnhout-Schoten, Netekanaal en Dessel-Kwaadmechelen.
Verlof Visverlof van de Vlaamse Gemeenschap verplicht.
Oever Kunstmatig, beton, hoogte tot water: 1 à 1m50
Vissoorten Blankvoorn, brasem, karper, winde, baars, snoekbaars en paling.
Plan



 

Foto



 

Bijzonderheden Niet vissen in sluizen. Veel scheepvaart. Soms waterniveau verschil  en stroming tgv openen sluizen. Meestal goed bereikbaar, maar auto niet overal toegelaten.
Er mag gevist worden gedurende de paaitijd, 's nachts en op snoekbaars.

Terug naar kanalen en dokken    terug naar openbare visplaatsen    terug naar hoofdmenu