Visziekten, algemeen:

Je zou kunnen stellen, net zoals bij de mens of andere zoogdieren, dat indien een vis in ideale omstandigheden kan leven, hij dan ook zou sterven van ouderdom en dit zonder ziek te worden.
Helaas, of misschien maar gelukkig, is er in deze wereld nauwelijks of geen plaats voor die 'ideale leefwereld' en zullen ook vissen ziek worden en sterven. De natuurlijke selectie, of die bekende 'wet van de sterkste' zorgt er dan voor dat zieke vissen zich niet meer kunnen verdedigen en tenslotte zullen ten ondergaan als prooi voor de andere onderwaterbewoners. Misschien is dit maar goed ook want met het verdwijnen van de zieke vis zal de kans kleiner worden dat de ziekte wordt doorgegeven aan andere vissen en op deze manier blijft de ziekte en sterfte min of meer onder controle. Het zelfregulerend vermogen van de natuur!
De gezonde vis heeft "een ingebouwd besef" van mogelijke gevaren rondom hem enerzijds, maar anderzijds hebben vissen een rustig leven in hun natuurlijke omgeving, meestal in scholen en dat zorgt ervoor dat ze niet al te veel adrenaline in het bloed hebben; adrenaline dat het immuunsysteem danig kan beïnvloeden.
Meteen komen we aan "de" boosdoener wat betreft ziekte bij vissen en dat is meer dan duidelijk 'STRESS'

Stress.

Wat veroorzaakt stress bij vissen?
Stress is een conditie, een leefomstandigheid, waarin de vis niet meer in staat is om zijn normale fysiologisch leven te leiden en dit tengevolge van verschillende negatieve invloeden. De toleranties worden overschreden.

Enkele typische voorbeelden:
 -'Chemische' stressfactoren:
   *Slechte waterkwaliteit: door bv te weinig zuurstof of een niet aangepaste zuurgraad van het water.
   *Watervervuiling: illegale lozingen, insecticiden, ....
   *Voedingsproblemen: bv te weinig aan eiwitten. (eerder voor vijvers)
   *Ammoniak of nitriet verstoringen.
 -'Biologische' stressfactoren:
   *Overbevolking met als gevolg te weinig voeding, zuurstofgebrek,...
   *Veel roofvis, agressie van andere soorten, verdediging van het territorium,...
   *Aanwezigheid van micro-organismen, ziekteverwekkend of niet.
   *Macro-organisme zoals bv in- en uitwendige parasieten.
 -'Fysische' stressfactoren:
   *Temperatuur: wordt beschouwd als een van de meest belangrijke factoren.
   *Licht: te veel of te weinig.
   *Ongewone geluiden.
   *Ongewone gasvorming in het water.
 -'Handeling' stressfactoren:
   *Visvangst.
   *Vis uitzetting en transport (vijver)
   *Behandelen van ziektes door toedienen van medicatie (vijver)

Top

Op al deze stressfactoren gaat de vis een reactie vertonen, die in eerste instantie niet of nauwelijks te bemerken valt, maar die bij verlenging van die stressfactor kan leiden tot ziekte, shock of dood.
Deze reactie kent een drietal fasen:
1.Alarmfase:
   ++ De bijnier (geen echte bijnier zoals bij mensen) gaat hormonen afscheiden waardoor
       het bloedsuikergehalte gaat stijgen.
       Er is dus meer energie beschikbaar voor een noodsituatie en noodreactie.
   ++ Het mineraalmetabolisme raakt in de war en de osmoseregulatie wordt verstoord.
       (zie vis anatomie en waterhuishouding)
       Zoetwatervissen gaan hierdoor extra vocht opnemen en zoutwatervissen verliezen dan veel vocht.
       Dit vergt heel wat extra energie van het systeem.
   ++ De ademhalingsfrequentie gaat omhoog, de bloeddruk stijgt en de reserve van de rode bloedcellen
       komt in de bloedbaan.
   ++ De ontstekingswerende werking wordt onderdrukt door hormonenafscheiding van de bijnier.

2.Weerstandfase:
   ++ De vis is in staat om zich, voor een beperkte periode dan, aan te passen aan deze stressfactoren.
       Gedurende deze periode zal de vis er meestal normaal uitzien en ook normaal reageren.
       Wat echter niet zichtbaar is, is dat de vis zijn energiebronnen en reserves aan het uitputten is.

3.Uitputting:
   ++ Als de stress te lang aanhoudt en de vis zich niet heeft kunnen aanpassen zullen alle reserves op
       zijn en is de vis totaal uitgeput. Hij is nu supervatbaar voor ziektes en kan bezwijken aan de
       gevolgen ervan.

Zoals hierboven aangehaald kan de vis nu sneller ziek worden, maar wat verstaan we onder 'ziek worden'
Je kan het omschrijven als een abnormale toestand die wordt getypeerd door een graduele aftakeling van de vis en zijn fysiologische systemen, waardoor hij ook niet meer normaal kan functioneren.
Er ontstaat een on-evenwicht met zijn natuurlijke omgeving en zichzelf.

Juist zoals bij mensen hebben ook vissen een weerstand tegen ziekten en worden ingeval van het 'uitbreken' van een ziekte niet alle vissen ziek.
Er moeten duidelijk een aantal factoren aanwezig zijn eer ze echt vatbaar worden voor de ziekteverwekkers en de ziekte oplopen.
Welke verdedigingsmiddelen heeft de vis tegen ziekten? Welke zijn de beschermende barrières tegen infecties?
  =De slijmlaag: deze vormt een fysische laag (afsluiting) tegen het binnendringen van organismen
   uit zijn omgeving.
   Door de aanwezigheid van bepaalde enzymen en antistoffen vormt het slijm ook een soort
   chemische barrière tegen de indringers. Verder zorgt slijm ervoor dat de vis vlot door het
   water kan bewegen en speelt het ook een rol in die waterhuishouding van de vis.
  =De schubben en de huid beschermen de vis tegen kwetsuren. Open wonden zijn natuurlijk
   'de' ideale ingang voor ziektekiemen.
  =Een ontstekingsreactie is, net zoals bij ons, een natuurlijk verdedigingsmiddel tegen
   vreemde, niet lichaamseigen stoffen.
   Het lichaam gaat trachten om de indringer te isoleren en te vernietigen.
   Typisch voor een ontsteking zijn pijn, zwelling, roodheid van de huid en warm worden
   van de ontstekingshaard.
  =Het lichaam gaat na een infectie 'antilichamen' aanmaken tegen deze specifieke indringer
   en zal in de toekomst beschermd zijn tegen een zelfde infectie. Je kan dit perfect vergelijken
   met de mens. Als baby ben je ook veel vatbaarder voor allerlei infecties omdat je niet de kans
   kreeg om antilichamen aan te maken. Na het doormaken (= echt ziek worden) van een infectie
   maakt het lichaam deze antilichamen aan.
   Ook om deze reden zijn jonge vissen kwetsbaarder dan hun oudere soortgenoten.

Top
 
Wat zijn nu de invloeden van stress op deze beschermende barrières?

 -Alle vormen van stress zullen de chemische samenstelling van de slijmlaag beïnvloeden
  wat met zich meebrengt dat deze slijmlaag minder efficiënt zal werken.
  Ook de osmoseregeling gaat om zeep.
 -Een erg vervelend iets is dat er minder slijm is en dat het min of meer zal verdwijnen.
  Minder chemische en ook minder fysische weerstand van de slijmlaag met als gevolg meer
  weerstand in het water, meer energieverbruik en het uitputten van de reserves.
 -Schubben en huid worden eerder beschadigd door 'behandel'stress (visvangst, visuitzetting)
  en iedere verdwenen schub of iedere huidkwetsuur is een ingangspoort voor infecties.
  Hevig paaigedrag of vechtpartijen kunnen ook aanleiding geven tot huid- en schubbeschadiging.
 -Door een hormonale storing ten gevolge van stress zal het ontstekingsmechanisme afnemen
  en kan de infectie uitbreiden.
 -Vooral temperatuurstress (te koud water) kan er de oorzaak van zijn dat het hele
  immuunsysteem stilvalt.
  Ook te hoge temperatuur is schadelijk voor de vis, maar de invloed op het immuunsysteem
  is niet aangetoond.
  Het 'uitsturen' van de antilichamen wordt sterk verhinderd door koude temperatuurstress.
  Het zal te lang duren voor ze actief worden en het kwaad zal reeds geschied zijn.

 
Tenslotte zullen we een aantal visziekten beschrijven.
Veel hierna beschreven ziekten zullen vooral in aquaria en kleinere siervijvers voorkomen. In grotere waters zal de natuur wel voor zichzelf zorgen en is er ook niet meteen een behandeling voorhanden. We zullen ook niet, of nauwelijks ingaan op behandelingen van ziekten omdat dit toch het specifieke domein is van een dierenarts, en dat zijn we tot nader order nog altijd niet.

Om een klein beetje het overzicht te behouden zullen we het onderscheid maken tussen de verschillende "veroorzakers".
Ook even opmerken dat, hoe klein de kans ook is, het mogelijk zou zijn dat er besmettingsgevaar is voor de mens.
We denken dan in de eerste plaats aan salmonella en tuberculose.
Bescherm jezelf steeds met rubberen handschoenen en respecteer de normale hygiënische omstandigheden.

 

top        terug naar de vis     terug naar hoofdmenu