De bloedsomloop:
De bloedsomloop
bij vissen is afgestemd op de kieuwademhaling.
Het hart van een vis bevindt zich min of meer onder in de keelholte
Schematische voorstelling van de bloedsomloop
van een vis.
Ook bij vissen dient het bloed om zuurstof, voeding- en afvalstoffen te
transporteren.
Het is een typisch single systeem dat gaat van het hart naar de kieuwen,
het lichaam en terug
naar het hart.
Het hart heeft een kamer (atrium) en een boezem (ventricle), de
zoogdieren hebben twee kamers
en twee boezems.
Kamer en boezem worden gescheiden door kleppen.
Schematische voorstelling van het vissenhart.
Het zuurstofrijke bloed van de kieuwen vloeit naar de organen, de kop en
het lichaam en dit via een complex systeem van slagaders, aders en
haarvatbloedvaten.
Vissen worden omschreven als koudbloedig wat zoveel betekent dat hun
lichaamstemperatuur
samengaat met de omgevingstemperatuur.
Nochtans produceren vissen ook warmte, maar veel van deze warmte gaat
verloren via de kieuwen
en op deze manier blijft hun lichaamstemperatuur binnen een graad van de
omgevingstemperatuur.
Sommige tonijn- en haaisoorten hebben echter een lichaamstemperatuur die
tot 12° hoger kan zijn
dan het water en dit heeft als voordeel dat lichaamswarmte leidt tot
meer spierkracht en dit
vertaalt zich in meer snelheid en kracht.