De bloedsomloop:

De bloedsomloop bij vissen is afgestemd op de kieuwademhaling.
Het hart van een vis bevindt zich min of meer onder in de keelholte

    
                      
Schematische voorstelling van de bloedsomloop van een vis.


Ook bij vissen dient het bloed om zuurstof, voeding- en afvalstoffen te transporteren.
Het is een typisch single systeem dat gaat van het hart naar de kieuwen, het lichaam en terug
naar het hart.
Het hart heeft een kamer (atrium) en een boezem (ventricle), de zoogdieren hebben twee kamers
en twee boezems.
Kamer en boezem worden gescheiden door kleppen.

           

             Schematische voorstelling van het vissenhart.
 

Het zuurstofrijke bloed van de kieuwen vloeit naar de organen, de kop en het lichaam en dit via een complex systeem van slagaders, aders en haarvatbloedvaten.
Vissen worden omschreven als koudbloedig wat zoveel betekent dat hun lichaamstemperatuur
samengaat met de omgevingstemperatuur.
Nochtans produceren vissen ook warmte, maar veel van deze warmte gaat verloren via de kieuwen
en op deze manier blijft hun lichaamstemperatuur binnen een graad van de omgevingstemperatuur.
Sommige tonijn- en haaisoorten hebben echter een lichaamstemperatuur die tot 12° hoger kan zijn
dan het water en dit heeft als voordeel dat lichaamswarmte leidt tot meer spierkracht en dit
vertaalt zich in meer snelheid en kracht.
 

top        terug naar anatomie en fysiologie