Virussen:

Wat is een virus?
Een virus is een ultramicroscopisch kleine hoeveelheid materiaal met RNA of DNA (erfelijk materiaal) dat omgeven wordt door een mantel van eiwitten. Ze zijn niet groter dan 15 tot 300 nanometer
(1 nanometer=
10-9 meter, ofwel 0,000000001 meter) en je kan ze alleen met de elektronenmicroscoop zien.
Er is geen celstructuur en ze bevatten ofwel het erfelijk materiaal DNA, ofwel RNA, nooit beiden. Dit DNA of RNA wordt omgeven door een mantel van eiwitten, 'capside' genaamd.
Wat de vorm betreft zijn de meeste spiraal- of cilindervormig, of hebben ze de vorm van een symmetrisch veelvlak.

Een virus heeft, in tegenstelling met een bacterie, een levende gastheer (mens,dier,plant) nodig om zich te kunnen voortplanten, ze hebben immers geen eigen stofwisseling. Om die reden worden ze ook 'intracellulaire parasieten' genoemd. Eens een cel gevonden, wat afhangt van de samenstelling van die eiwitmantel, wordt er erfelijk materiaal geïnjecteerd in deze cel, de vermenigvuldiging kan beginnen en het virus ontwikkeld zich verder, eventueel in een aangepaste vorm.
 
 
           
               
Virus bekeken onder de microscoop
          
       
             Schemaatje van een virus
 
De eiwitmantel beschermd het virus tegen vernietiging door antilichamen. Van een virus gaat de gastheer dood of hij overwint het, maar bv antibiotica helpen absoluut niet.
Mens en dier kunnen wel beschermd worden door het toedienen van vaccinaties, wat een uiterst verzwakte vorm van het virus bevat, maar dit geeft geen 100% zekerheid. Het doormaken, overleven van een virale infectie zorgt ook voor bescherming door het aanmaken van antistoffen tegen dit specifieke virus.


Bloemkool ziekte
Waterzucht
Karperpokken
Koi herpes virus
Virus vergelijking

top        terug naar visziekten    terug naar hoofdmenu